Nic tak się tak nie kojarzy z latem
jak proste ciasta z sezonowymi owocami. Kiedy w zeszłym roku J. wpadła w fazę
robienia ciast, w ruch poszła czarna porzeczka, wiśnie, śliwki, jagody, maliny i
rabarbar. Wszystko tanie, ogólno dostępne i aż się prosi, żeby wykorzystać. No i w tym roku znów wykorzystujemy.
Pomysł
na to ciasto, z modyfikacjami (m.in. zastąpiłem jabłka i maliny truskawkami),
zaczerpnąłem z przepisu na szarlotkę z malinami, który pochodzi ze świetnej książki
Liski (whiteplate.blogspot.com) pt. Whiteplate Słodkie.
Ciasto z truskawkami
Tortownica o średnicy ok.
26 cm
Ciasto:
-
300 g mąki pszennej,
-
150 g drobnego cukru,
-
200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę,
-
3 żółtka
-
15 g cukru waniliowego
Wypełnienie:
-
1 kg truskawek, umytych, bez szypułek,
-
100 ml wody,
-
40 g cukru (może być potrzebne więcej, w zależności od słodkości truskawek)
Przygotowanie:
1.
Z mąki, cukru, masła, żółtek i cukru zagnieć gładkie ciasto. Można również przy pomocy robota kuchennego.
¾ ciasta wylep tortownicę, a pozostałą część uformuj w kulę. Nakłuj gęsto
widelcem wylepione ciasto. Włóż blachę i kulę ciasta do lodówki.
2.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
3.
Truskawki umieść w garnku razem z wodą i gotuj pod przykryciem na średnim
ogniu, aż wypuszczą sok. Następnie zdejmij pokrywę i zredukuj płyn do
konsystencji gęstego syropu. Powinno to zająć ok. 20 minut. Dodaj cukier i
spróbuj. Jeżeli trzeba, dodaj więcej cukru. Nie
przesłodź truskawek, cukier ma równoważyć ich kwaśność, a nie być na pierwszym
planie. Odstaw na chwilę do wystudzenia.
4.
W międzyczasie, włóż tortownicę z ciastem do piekarnika na 10-12 minut. Ciasto
ma się lekko podpiec na wierzchu, żeby zapobiec wchłonięciu nadmiernej ilości
wilgoci z truskawek i w konsekwencji – rozmoczenia.
5.
Wyjmij blachę z piekarnika i dokładnie rozprowadź na cieście truskawkowe
wypełnienie. Następnie porwij kulę ciasta z lodówki na drobne kawałki i rozsyp
je na masie truskawkowej.
6.
Wstaw do piekarnika na 30 - 40 minut.
7.
Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia na 20-30 minut. To pomoże mu trochę stężeć, przez co nie będzie się rozpadać przy
krojeniu i nakładaniu.
Podawaj
z truskawkami bez cukru.
Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz