Czy quiche (czyt. kisz) jest tartą? I tak i nie. Są różne
szkoły. Oficjalnie, quiche jest po prostu rodzajem tarty, charakteryzującym się
tym, że zawsze ma wytrawne nadzienie i jest zalane masą jajeczną. Tarta może być
zarówno słodka jak i wytrawna, ale nigdy nie będzie w niej masy jajecznej. Jak
to jednak zwykle bywa, teoria rozmija się nieco z praktyką. Znajoma Francuzka
(no kto jak kto, ale ona powinna widzieć) na przykład twierdzi, że tarta jest tylko na słodko a quiche zawsze wytrawny. Gdy dopytywałem się czy jest pewna, to
powiedziała, że tak u niej wszyscy, w szeroko pojętej okolicy, mówią i już. Co jest
prawdą? Nie wiem, ale szczerze mówiąc, wątpię by miało to jakieś wielkie
znaczenie. Oba te wypieki, nieważne jaką noszą nazwę, pokazują jak wielką
karierę może zrobić, prosta przecież w założeniu, kuchnia.
Zawsze się denerwuję przed krojeniem
quiche albo tarty. Gdy nóż dochodzi do ciasta, powinno ono stawić lekki opór i
następnie cichym stuknięciem potwierdzić, że się nie rozmoczyło i zachowało
kruchość. To taka chwila prawdy.
Przepis
na kruche ciasto do quiche jest wypadkową wielu przepisów z różnych blogów i
książek oraz praktyki. Farsz jest moją wariacją na temat łososia i kaparów. Od
kiedy odkryłem, że te dwa składniki świetnie do siebie pasują, chciałem koniecznie
zrobić z nimi ciasto, co w końcu się udało.
Quiche z łososiem i kaparami
okrągła, karbowana blacha o średnicy 26
cm
Ciasto :
- 200 g mąki
pszennej, przesianej,
- 100 g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę,
- 1 jajko,
- łyżeczka soli,
- ewentualnie
odrobina lodowatej wody.
Farsz:
- 2 łyżki
kaparów, przekrojonych na pół,
- 4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 180 g kwaśnej
śmietany (12 %),
- 1/3 pęczka natki
pietruszki, posiekanej,
- 2 jajka,
- 150 g łososia
wędzonego na zimno w plastrach,
- łyżka oliwy do
smażenia,
- sól i pieprz
do smaku.
- garść
roszponki (jeżeli masz rukolę – użyj jej
zamiast roszponki, to jeszcze lepsze połączenie),
- łyżka soku z
cytryny (można pominąć).
Przygotowanie:
1. Z podanych
składników zagnieć energicznie gładkie ciasto. Jeżeli jest za suche, dodaj odrobinę wody. Można użyć robota kuchennego, ale uważam, że
ciasto zrobione ręcznie wychodzi lepsze. Ciasto jest idealne, kiedy uda się je
uformować jak najszybciej w jednolitą masę. Moment gdy poczujesz w dłoniach, że
masło zaczyna się minimalnie roztapiać to ostatni dzwonek, żeby skończyć
zagniatanie. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na
20-30 minut.
2. Rozgrzej
piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
3. Wylep blachę ciastem
i nakłuj je gęsto widelcem.
4. Wstaw ciasto
blachę do piekarnika i podpiekaj 10-12 minut, aż zacznie delikatnie brązowieć.
4. W
międzyczasie, rozgrzej na małej patelni oliwę i wrzuć kapary. Smaż minutę na
średnim ogniu i wrzuć czosnek. Zmniejsz ogień i smaż do zeszklenia. Zdejmij
patelnię z ognia i ostudź. Przełóż kapary i czosnek go garnka albo dużej miski,
wlej śmietanę, dodaj dwa jajka oraz pietruszkę. Wymieszaj całość energicznie i
spróbuj. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli
boisz się próbować masy z surowymi jajkami, przesól i przepieprz farsz
przed ich dodaniem. Jajka zneutralizują nadmiar przypraw.
5. Wyjmij
podpieczone ciasto z piekarnika i ułóż na nim plastry łososia.
6. Zalej ciasto
farszem i włóż do piekarnika. Uważaj,
żeby masa się nie przelała za brzeg ciasta.
7. Piecz przez
20 minut. W momencie gdy na wierzchu masy
zaczną pojawiać się zbrązowienia, wyjmij ciasto.
8. Po wyjęciu
odstaw ciasto na 5-8 minut do ostygnięcia.
9. Posyp garścią
roszponki albo rukoli i skrop sokiem cytryny.
Podawaj na ciepło
lub na zimno, najlepiej z białym, wytrawnym winem.
Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz