Temperatura ostatnich dni
sprawiła, że wracając do domu, ostatnią rzeczą, którą chciałem, to stać nad kuchenką. Stąd narodził się pomysł na zrobienie chłodnika, który nie dość, że nie
wymaga wiele pracy to jeszcze doskonale gasi pragnienie i przynosi ochłodę.
Bardzo lubię kuchnię bałkańską. Jest bogata, różnorodna,
kolorowa, a równocześnie swojska. Południowi Słowianie pomimo geograficznego
odcięcia we wczesnym średniowieczu od swoich zachodnich i wschodnich krewnych,
w dalszym ciągu pozostają nam w pewnym stopniu bliscy. To pokrewieństwo
przejawia się między innymi w kuchni, choćby w postaci częstego użycia
produktów ze sfermentowanego mleka. Tarator jest najlepszym przykładem
wspólnych, północno-południowych smaków. Ten bułgarski chłodnik ogórkowy ma
wiele wspólnego z mizerią i chłodnikiem litewskim.
Mój tarator jest interpretacją
przepisu na chłodnik ogórkowy Gordona Ramsaya z książki pt. Szef kuchni po godzinach. W oryginale autor bazował wyłącznie na
jogurcie greckim, ja użyłem również maślanki, która w mojej opinii dodała
chłodnikowi kwasowości oraz trochę rozbudowała jego smak. Zrezygnowałem również
z miksowania składników, lekko chrupiące kawałki ogórka oraz koperek sprawiają,
że zupa jest gęstsza i bardziej treściwa.
Tarator
3-4
porcje
- dwa średnie, długie ogórki, po ok. 200
g każdy,
- 400 ml jogurtu bałkańskiego albo
greckiego,
- 600 ml maślanki,
- 2 małe ząbki czosnku, rozgniecione i
drobno posiekane,
- pół pęczka koperku, posiekanego,
- dwie łyżki oliwy extra vergine,
- łyżeczka chrzanu,
- łyżka soku z cytryny (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Obierz ogórki i pokrój w drobną kostkę. Mocno odciśnij powstałą masę. Zachowaj dwie łyżki soku, który powstał podczas krojenia i odciskania, resztę wylej.
2. Wymieszaj w garnku wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny oraz dwóch łyżek soku z ogórków.
3. W zależności od gęstości i kwaśności maślanki, chłodnik może wymagać dodania soku z ogórków i/lub soku z cytryny. Osobiście wolę gdy jest kwaśny i dość gęsty, więc dodaję sok z cytryny, a sok z ogórków pomijam.
4. Wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
1. Obierz ogórki i pokrój w drobną kostkę. Mocno odciśnij powstałą masę. Zachowaj dwie łyżki soku, który powstał podczas krojenia i odciskania, resztę wylej.
2. Wymieszaj w garnku wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny oraz dwóch łyżek soku z ogórków.
3. W zależności od gęstości i kwaśności maślanki, chłodnik może wymagać dodania soku z ogórków i/lub soku z cytryny. Osobiście wolę gdy jest kwaśny i dość gęsty, więc dodaję sok z cytryny, a sok z ogórków pomijam.
4. Wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz