piątek, 30 maja 2014

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, kurczakiem i gorgonzolą




            Choć w ciągu ostatnich kilku dni łatwiej można było się po mieście poruszać kajakiem niż komunikacją miejską (nie żartuję, we wtorek były takie przypadki), a temperatura dzisiaj spadła do 10 stopni, to jednak zacząłem już kulinarnie funkcjonować w trybie letnim. Odeszła ochota na gotowanie gęstych, treściwych zup, skończyła się chęć na śledzie, cepeliny i kołduny. Jak co roku, przyszła chęć na to co nowe, świeże i szybkie. I ta sałatka taka właśnie jest, pełna składników dostępnych na targu, a jednocześnie niezwykła. Truskawki, pieprz, gorgonzola i ocet balsamiczny zdecydowanie grają w niej pierwsze skrzypce.

            Autorem przepisu jest J., która ma świetne wyczucie w łączeniu smaków i potrafi bardzo dobrze konstruktywnie krytykować. Tym razem starałem się tylko wiernie odtworzyć danie, co wyszło całkiem sprawnie.


Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, kurczakiem i gorgonzolą

dla 2 osób

- pierś kurczaka, pokrojona w kostkę,
- łyżka suszonej bazylii,
- ok. 15 dużych liści szpinaku, porwanych na średnie kawałki,
- garść rukoli,
- 10 truskawek, pokrojonych w ćwiartki,
- 100 g sera gorgonzola, pokrojonego na małe kawałki,
- pół pomidora, pokrojonego w cienkie plastry,
- dwie łyżki uprażonych ziaren słonecznika,
- dwie łyżki oliwy extra vergine,
- dwie łyżki octu balsamicznego,

- łyżka oliwy do smażenia, 

- sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

  1. Kurczaka przypraw solą, pieprzem i bazylią. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż kurczaka na dużym ogniu na złoto.
  2. W międzyczasie, na dużym talerzu wymieszaj szpinak, rukolę, truskawki, ser i pomidora. Dopraw solą i pieprzem (do truskawek ten ostatni doskonale pasuje).
  3. Na wierzchu ułóż usmażonego kurczaka i obsyp ziarnami słonecznika.
  4. Skrop całość oliwą extra vergine i octem balsamicznym (koniecznie dopiero przed podaniem, rozmoknięta sałatka jest niestety niejadalna).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz